Alles over zonverbranding
Bijna iedereen is weleens verbrand door de zon. We weten dat een zonverbranding schadelijk is voor onze huid maar toch willen we graag bruin worden. Een zonverbranding is helemaal niet zo onschuldig als we denken! Het kan namelijk grote gevolgen hebben. Des te vaker je verbrand, des te groter de kans op huidkanker. Bescherm jezelf goed!
Wat is een zonverbranding
Als de huid een rode kleur heeft door de zonverbranding is deze beschadigd door een overmatige blootstelling aan UV-stralen. UV-B straling zorgt voor verbranding. UV-A straling laat onze huid sneller verouderen. Door de rode huid krijgt onze huid een waarschuwing dat hij moet herstellen. Het eerste wat je ziet is roodheid doordat de bloedvaten wijder worden. Vervolgens gaat de huid vocht verliezen en kan hij trekkerig aanvoelen.
Als de huid steeds vaker wordt blootgesteld aan UV-straling zal hij zich gaan aanpassen aan het UV-licht. Dit kan op 2 manieren:
- de bovenste huidlaag (epidermis) zal dikker worden
- of de huid zal bruiner worden (pigmentatie)
Het bruiningsproces ontstaat uit noodzaak. Het pigment wordt door ons lichaam gebruikt om ons te beschermen. Het zorgt ervoor dat UV-stralen niet dieper in onze huid zullen binnendringen waardoor het ons DNA niet zal beschadigen. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme van onze huid. Een zongebruinde huis is dus eigenlijk geen “gezond kleurtje” maar wil zeggen dat er schade is aan de cellen of het DNA.
Als de huid teveel wordt blootgesteld aan zonlicht kunnen pigmentvlekken (hyperpigmentatie) ontstaan waardoor er donkere vlekken ontstaan. Is het een lichte beschadiging kan het lichaam dit zelf oplossen. Is het teveel beschadiging door zonlicht dat de huid het niet meer kan repareren dan ontstaat er serieuze schade. Des te vaker je verbrand, des te groter de kans op huidkanker!
Waarom gaat de huid vervellen bij zonverbranding
Als er een vervelling gaat optreden naar een verbranding dan is dit een manier van ons lichaam om beschadigde cellen die mogelijk kankerverwekkend zijn, kwijt te raken. Omdat er gevaar optreedt voor het lichaam, treedt er een mechanisme in werking dat de beschadigde cellen zo snel mogelijk zal afbreken. Dit zijn de vellen die ontstaan na verbranden. Hieronder worden deze beschadigde cellen vervangen door nieuwe huidcellen die onder deze huidlaag zitten.
Wat doe je na een zonverbranding
- Pak direct de oorzaak aan en ga direct uit de zon!
- Drink veel water om vochtverlies tegen te gaan.
- Koel je lichaam door een koud bad te nemen (zonder doucheschuim, zeep enz.).
- Dep je huid droog ipv te wrijven.
- Vermijd vette cremes want die blokkeren de koeling waardoor de verbranding alleen erger zal worden.
- Breng een hydraterende after sun op gel basis aan.
- Blijf uit de hitte en uit de zon.
Met dit artikel hoop ik dat iedereen zich beter gaat beschermen in de zon zodat we huidkanker kunnen voorkomen.