Esse Skincare Probiotica producten

Esse Skincare is natuurlijke, biologische huidverzorging op basis van probiotica. Esse maakt gebruik van de meest geavanceerde producten ter wereld door gebruik te maken van hun kennis van menselijke bacteriën en wat die doen met de huid. Als dit niet in balans is ontstaan er huidproblemen en versnellen we het huidverouderingsproces. Met Esse Skincare gaan we dit terug in balans brengen.

Esse Skincare Ecocert

Esse is gecertificeerd biologisch door Ecocert. Ecocert controleert en inspecteert jaarlijks de fabriek van Esse en checkt of de formules en verpakkingen volgens hun standaard zijn. Ecocert is de grootste certificaat verlener van biologische verzorgingsproducten ter wereld.

Esse Skincare is veganistisch en proefdiervrij

Alle product onderzoeken en testen worden uitgevoerd op mensen.  Esse test niet op dieren en zal geen gebruik maken van ingrediënten van bedrijven die dat wel doen. Ook maakt Esse Skincare geen gebruik van dierlijke producten of bijproducten. Esse is geaccrediteerd door Pe Ta en Beauty Without Cruelty en alle producten hebben het Vegan Society certificaat.

Over Esse Skincare

Esse is opgericht in 2002 door onderzoekschemicus Trevor Steyn die betrokken was bij onderzoek naar nieuwe farmaceutica uit Afrikaanse planten. Sommige plantenextracten bleken geschikt te zijn voor huidverzorgingsproducten. Sinds 2008, toen het Humane Microbiome Project startte, heeft hij alle nieuwe inzichten die uit dit project voortkwamen met betrekking tot microbiomen toegepast in de ontwikkeling van producten. Esse Skincare focust zich sterk op huid microbiomen en maakt gebruik van diverse ingrediënten die de microbiome balans in en op de huid kunnen versterken, dit zijn:

 • levende probiotica : verschillende soorten zorgen voor specifieke resultaten
 • probiotische extracten : maakt het milieu van de huid weer gezonder
 • prebiotica : zorgt voor meer goede dan slechte bacteriën om de huid gezonder te maken
 • BIOME+ technologie : betekent dat er levende probiotica of probiotische extracten met een lage ph-waarde in zitten, dit zorgt samen met de biologische oorsprong van de producten voor een optimale huidverbetering
 • krachtige antioxidanten : vitamine C, vitamine E, rooibos extract, druivenpit extract en olijfblad extract
 • hyaluronzuur : zorgt voor een betere hydratatie en werkt ontstekingsremmend
 • Afrikaanse extracten : verstevigen de huid, normaliseren de talgproductie en verminderen de immuunrespons

Wat zijn microben

Microben zijn o.a. bacteriën, virussen, schimmels en archea. Alle microben in en op je lichaam tezamen heten microbioom. Jouw microben zijn essentieel voor de gezondheid van je huid, darmen, longen, mond, oren en haar. Een grote diversiteit van microben zorgt voor een goede gezondheid. Het is daarom noodzakelijk om het ecosysteem op de huid in balans te houden. Helaas heeft onze moderne leefwijze een negatieve invloed op deze grote diversiteit. Esse behandelt de huid als een ecosysteem en ieder ingrediënt dat in de producten is verwerkt doet weloverwogen zijn werk op de microbioom van je huid. 

Wat zorgt voor schade aan je microbioom

 • antibiotica : zorgt voor een permanente schade aan je microbioom
 • hoge ph-waarde : denk aan zeep bijvoorbeeld
 • bewerkt voedsel : denk aan suikerhoudend voedsel en lang houdbaar voedsel
 • chloor in het water : zowel drinken als zwemmen
 • steriele omgeving : geen contact met de natuur
 • keizersnede : kan zorgen voor een disbalans in het immuunsysteem

Levende probiotica

In 2015 lanceerde Esse Skincare als eerste huidverzorgingsmerk ter wereld een serum met levende probiotica. Het Probiotic Serum bevat 3 soorten melkzuur bacteriën. Deze bacteriën worden slapend gehouden door ze te mobiliseren in olie. Zodra ze in aanraking komen met vocht op het huidoppervlak beginnen ze te vermenigvuldigen. Als jde levende probiotica combineert met prebiotica en een lage ph-waarde zal het krachtiger worden. Dit zit in de moisturisers van Esse.

Probiotische extracten

Probiotische extracten optimaliseren het milieu van de huid, er zijn verschillende soorten.

BIOME+ technologie

Het BIOME+ logo staat op veel Esse producten. Dit wil zeggen dat er een combinatie in zit van levende probiotica of probiotische extracten met prebiotica met een lage ph-waarde. De toepassing van melkzuur bacteriën en extracten laten een mooie verbetering zien bij aandoeningen zoals eczeem en acne. Belangrijk bij het voorkomen van huidveroudering is de toevoeging van probiotica om de natuurlijke huidbarrière functie te verbeteren evenals de natuurlijke barrière tussen de huidcellen. De BIOME+ technologie zit in een aantal producten maar alle Esse producten doen wat met het microbioom van de huid. 

Ph-waarde van de huid

De ph-waarde van de huid is ongeveer 5. De ph-waarde zorgt voor de groei van goede mciroben en remt de groei van slechte microben af. Je microben zorgen voor melkzuur dat de pha-waarde van je huid laag houdt. Producten die een hoge ph-waarde hebben moeten dus vermeden worden. Het kan ongeveer 18 uur duren voordat je huid weer terug is op zijn normale ph-waarde na bijvoorbeeld het reinigen van de huid. De gehele Esse lijn heeft een ph-waarde van 5. Heel veel merken zorgen voor een gebalanceerde ph-waarde voor hun cleansers maar doen dat niet bij andere producten.

Conserveringsmiddelen

Het is heel belangrijk dat je huid een gezonde samenwerking heeft tussen je cellen en de bacteriën die er op leven, dit is al miljoenen jaren en is het ecosysteem van de huid. Ecosystemen reageren niet goed op vervuiling. Daarom heeft Esse Skincare gekozen voor gecertificeerde biologische oliën en andere natuurlijke ingrediënten die het microbioom van de huid niet vervuilen. De conserveringsmiddelen die Esse gebruikt zijn van natuurlijke oorsprong.

Waarom probiotica voor de huid

Probiotica beschermen je huid tegen slechte bacteriën die zorgen voor een versnelde huidveroudering. Ze doen dit als het ware door het gebied te bezetten en eten al het voedsel op waardoor de slechte bacteriën niet kunnen groeien. Huidcellen hebben probiotica nodig en er zijn speciale “landingsbanen” voor ze. Als een slechte bacterie hierop landt dan wordt de levensverwachting van deze cel gehalveerd. Dat betekent dat je huidcel dan 2 keer so snel veroudert. Probiotica kunnen dit proces vertragen door op alle “landingsbanen” te gaan zitten zodat de slechte bacteriën dat niet meer kunnen doen. Probiotica stimuleren ook de verdedigende peptiden (eiwitten) en deze zijn giftig voor de slechte bacteriën maar hebben weinig invloed op de goede bacteriën. Melkzuur laat een toename van deze peptide zien. Probiotica bevorderen de barrière functie van de huid om zo huidveroudering te vertragen. Je huidcellen en bacteriën communiceren goed met elkaar door middel van chemische boodschappers en ze kunnen elkaars gedrag beïnvloeden. Hierdoor kunnen ze ervoor zorgen dat de huid beter vocht kan vasthouden waardoor de huid een betere vochtbalans krijgt. Als de hoeveelheid goede bacteriën te weinig is dan kunnen de slechte bacteriën deze plaats innemen. Giftige stoffen kunnen hierdoor gemakkelijker binnendringen en dit zorgt voor ontstekingen die niet zichtbaar zijn en de huid gaat sneller verouderen.

Probiotica hydrateren de huid

Onze huid produceert hyaluronzuur en melkzuur om te zorgen voor een goede vochtbalans. 

Duurzame anti-aging

Elke maand die voorbij gaat laat zijn sporen na op je huid. Met een maand slecht eten, een droog aanvoelende en geïrriteerde huid of door het gebruik van antibiotica zal je huid sneller verouderen dan in een maand waarin je huid een goede vocht en vetbalans heeft. Esse legt daarom de nadruk op het “mooier ouder worden” door de huid gezond(er) te maken. Een gezonde huid veroudert minder snel en ziet er beter en mooier uit.