Collageen wat is het
Collageen is een belangrijk eiwit in onze huid dat gemaakt wordt in de lederhuid en er zijn ongeveer 25 soorten. De collageen types 1, 3 en 4 komen voor in onze huid. Vanaf ons 25e levensjaar gaan we collageen verliezen, de huid gaat hierdoor minder stevig worden en de eerste rimpels ontstaan.
Wat kan collageen
Collageen is een vochtbinder en gaat zich in de huid 300 keer binden met ons lichaamseigen vocht (hyaluronzuur). Hierdoor krijgt de huid meer volume, de hydratatie wordt beter, huid wordt steviger en gaat er gladder uitzien. Fijne lijntjes kunnen minder diep gaan worden, dit is natuurlijk wel afhankelijk van de diepte van de rimpel.
Collageen types
Er zijn meer dan 25 soorten types. De types 1, 3 en 4 zijn belangrijk voor onze huid:
- Type 1 : meest voorkomende type in onze huid (85% in de lederhuid)
- Type 3 : zorgt er o.a. voor dat wondjes kunnen genezen
- Type 4 : zit in het basale membraam en heeft eigenlijk niet echt een functie
Waar zit ons collageen
In de bovenste laag van de lederhuid (papillaire laag) net onder de basaalcellaag zit het type 3 en de elastine vezels. Hier zitten ook onze fibroblasten die de aanmaak hiervan stimuleren. In de onderste laag van de lederhuid (reticulaire laag) zit het type 1, het is de dikste laag en bestaat voor ongeveer 85% uit het type 1.
Collageen in cosmetica
Omdat je eigen collageen zo diep zit in de huid is het ook niet mogelijk om collageen dat in cosmetica zit daar te brengen, simpelweg omdat het te groot is om die weg af te leggen. Collageen wat in cosmetica zit, werkt in de bovenste huidlaag. Vaak gebruik je dan eerst een fruitzuurpeeling om de dode, droge huidcellen te verwijderen waardoor het beter opgenomen kan worden. Het kan zich daar dan gaan binden met het vocht in de huid. Elke dag breng je het dan opnieuw aan. De meest gebruikte soort is Atelocollageen, dit staat dan op de achterkant van de verpakking in de INCI lijst. Als je hyaluronzuur gebruikt, heb je hetzelfde effect, beide zorgen dus voor een betere hydratatie, vochtbinding in de huid. Maar hoe dan ook is het één van mijn favoriete werkstoffen omdat het zorgt voor een vochtbinding en de fijne lijntjes en rimpels dan opgevuld worden.
Collageen behandelingen
Er is apparatuur op de markt dat zo diep de huid in gaat waarmee je wel bij je eigen collageen kan komen. Een voorbeeld hiervan is de Collageen Booster waarmee wij werken in onze praktijk. Om bij je eigen collageen te kunnen komen om dit te stimuleren heb je dus hulpmiddelen nodig. Er zijn ook microneedling behandelingen die hele kleine wondjes maken in de huid waardoor er type 3 collageen aangemaakt zal worden en later zal dit overgaan in type 1.